6. joulukuuta 2015

6. LUUKKU


Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille. Löysin ihanan Kotiliesi-lehden vuodelta 1951. Päällikannessa perheen rouva istuu sievästi käsityönsä ääressä ja rottinkisella sivupöydällä kukoistaa tyylikkäästi yksi punainen tulppaani. Idyllistä. Kauniisti kellastunut lehti sisältää paljon tietoa 50-luvun arjesta ja elämästä. 

Joulun kynnyksellä alkavat joulun valmistelut askarruttaa mieliä. Pitkin syksyä on valmistettu lahjoja joulupukin konttiin ja etenkin lapsille tahdotaan luoda mahdollisimman riemukas ja runsaslahjainen joulu. Sydämet lämpiävät joulun alla aivan erikoisella tavalla. Joulun sanoman toivotus: "Ihmisille hyvä tahto" koskettaa mieliä sytyttäen halun tuottaa iloa ensin lähimmille, mutta pakottaen sulkemaan hyväntahtoisuuden piiriin myös elämän varjopuolella olevia.


 Aika synkkiäkin lauseita, mutta tarkoitus lienee kertoa enemmän Kotilieden kummikerhotoiminnasta, joka on vuosien mittaan aina auttanut  "puutteenalaisemmankin kodin" lapsia.

Tässä joulukuun ensimmäisessä lehdessä vuodelta 1951 on yksi vielä hätkähdyttävämpi artikkeli. Otsikko oli varsin provosoiva: Mitä äiti kotona tekee? Kuluttaako äiti enemmän kuin tuottaa?

"Käsitykseni mukaan perheenäitien työ on tavallaan kaksijakoista, tuottavaa ja kuluttavaa. Tuottavaa työtä on se osa hänen toiminnastaan, jossa hän jalostaa raaka-aineita ja puolivalmisteita kulutuskelpoiseen muotoon ja kuluttavaa se osa hänen työstään, jolla hän synnyttää ja kasvattaa yhteiskunnallemme työvoimaa tulevien sukupolvien tuotantoprosessia varten. Koska työntekijällä ei ole mitään rahallista kauppa-arvoa, eikä sitä voida vuokrata tai vaihtaa, vaan siitä joudutaan maksamaan vain sen työkykyisyyden ylläpitämisen vaatiman elintason kustannukset, niin ei sillä toiminnallakaan, joka synnyttää ja kasvattaa työvoimaa, voi olla mitään rahallista mitattavaa arvoa...."
 Tämä oli valt. maist. Leo Salovaaran tekstiä, johon Kotilieden toimitus vastasi erittäin kiihkeästi - ja syystä! Hui kauhia. Tuntuupa taas erinomaisen hyvältä olla nainen tänään itsenäisessä Suomessa. Paljon ovat esiäitimme kestäneet ja tehneet meille tasa-arvoisen elinympäristön olla, elää ja ajatella, 

 Tästä kuuluisi varmaan askarrella joulukuuseen koristeet...

Otsikoita samasta lehdestä:
Onko käly vain vieras ihminen?
Äidin sijaisen tärkein tehtävä
Emmehän voi heitä jättää ilman joulupakettia
Kaipaako jouluruokanne uudistusta?

Kotiliesi N:o 23 Joulukuu 1/ 1951

Pakko on vielä laittaa ehdotuksia ja uudistuksia jouluruokaanne : Purjoliemi, täytetyt munat, luumuilla täytetty siansatula tai -selkäpaisti, paistettu punakaali, porsliiniomenat, nugaakastike, gratinoitu kana, punajuuriraaste, omenakakku ja punajuuriliemi ja kahvikiisseli . Ohjeet löytyy kyllä.

Ei kommentteja: