3. joulukuuta 2015

3. LUUKKU


Tämä värikäs kansi oli niin jouluinen, että piti skannata tähän joulukuun harmauteen tuomaan iloa ja mielen kohotusta. Kuvassa on Taideteollisen oppilaitoksen oppilastöitä vuodelta 1958. Monenlaisia muutoksia on kokenut tuokin oppilaitos varmaan vuosien mittaan. Me jaksammme hämmästellä Loimaalla oman "kotiteollisuuskoulumme" nimihistoriaa! Itsekin olen samasta osoitteesta saanut työtodistuksia ainakin viidellä eri oppilaitoksen nimellä. Viimeisen parin nimimuutoksen ajalta en ole enää todistuksia pyydellytkään. Ja seuraava muutos taitaa olla jo suunnitteillakin. Mutta se siitä. Mennään asiaan:

Tanskan kuninkaalisten Suomen vierailun aikana kuului kuningatar Ingridin, prinsessa Margrethen ja rouva Sylvi Kekkosen sekä heidän seurueensa ohjelmaan myös käynti Kotkan kaupungin valmistavassa tyttöjen ammattikoulussa. He tutustuivat koulun ajanmukaisiin opetuskeittiöihin ja niiden yhteydessä oleviin ruokasaleihin, joissa ikkunaverhojen raidoituksissa toistuva tuolien selustan ja istuimen väri tekee iloisen ja huolitellun vaikutuksen.



Ovatko nämä todella pienten tyttösten tekemiä?" Koulun oppilaiden tilaustyönä valmistamat kauniisti somistetut ja nimikoidut lakanat tuntuivat aivan erityisesti herättävän kuningattaren mielenkiintoa. Vasemmalla rouva Sylvi Kekkonen, kuningattaren takana hymyilevä prinsessa Margrethe ja hänen vieressään koulun rehtori Lea Puonti.

Kyllä Loimaan koulu on vielä voimissaan. Tekstiiliopiskelijat lähettivät Tampereelle Seinävaatekisa yhdeksän työtä ja kolme niistä sijoittui kymmenen parhaan joukkoon! Onnea Anna-Kaisa, Outi ja Sanna. Sitä paitsi Anna-Kaisa voitti koko kisan, että silleen. Omin Käsin -lehden takakannessa on Helmi Vuorelma Oy:n ilmoitus: Tee se itse: TÄKÄNÄ tai RYIJY kotinne kaunistukseksi. Niinpä niin, Tampereen kisaan lähetettiin mm kolme täkänää ja kaksi puoliryijyä. Tekniikat iänikuisia, mutta materiaaleina uutta mm. lasia, paperia ja metallilankaa- hienoa uutta meininkiä.

Siispä ahkerille kutojille terveiset lehdestä lainatuin sanoin:
Riski kutoja kutoi: palttinaa kuin paperia, seinä ja päivä. Laiskan kankurin pirta äänsi: "Huomen, huomen", vaan vireän pani: Tänäpäin, tänäpäin".

Otsikoita samasta lehdestä:
Yksilöllisen tuotteen voi tehdä vain ihminen
Kreeta Pohjanheimon tekstiilikoulu
Tulevalle Tiinalle tai Timolle vauvan varusteita
Suomea, Belgiaa ja eri maiden käsitöitä Brysselin Maailmannäyttelyssä
Lasten merentakaista "muotia"

Omin Käsin N:o 3 /1958




1 kommentti:

Magedin kirjoitti...

Mahtava kansi!