2. joulukuuta 2015

2. LUUKKU


Toinen luukku kertoo Käsiteollisuuslehden Joulunumerosta vuodelta 1923. Tuostahan on vain vaivaiset 92 vuotta! Lehden toimittiwat Lauri Kuoppamäki, Anna Henriksson, Arttu Brummer- Korwenkontio ja Toiwo Hammas. Tärkeitä henkilöitä käsi- ja taideteollisuuden alalla ja vielä silloin tällöin kurkistan Anna Henrikssonin sidosopin kirjaa tarkistaakseni kuvikkaan sidevarsien ja -polkusten sitoutumisen.

Lehden viimesen aukeaman vasen sivu näyttää tämmöiseltä. J.Tirkkonen mainostaa:

erikoisvärisiä puuvillalankoja ja kaikenlaatuisia kalastajalankoja, kotivärjäämövärejä pusseissa, sopivia villan, puuvillan ja silkin värjäykseen.

Eipä taida enää löytyä paikkaa, jonne voisi lähettää jouhia, harjaksia, karvoja, luita ja liimalappuja. Kalligrafiaopinnoissa meille näytettiin miten voi itse valmistaa oravankarvasiveltimen, mutta en oikein innostunut. Pitäköön karvansa, oravat ja muut. Tällä viikolla näin hauskan tekstin  hupparissa. Olikos se niin että: Käytössä, sanoi kettu turkkurille.
No luonnollisuutta on niin moneksi ja vuoden 1923 luonnollisuus on toista kuin nyt.
Jos vielä ennen joulua innostut värjäämään sitroonankeltaista, tässäpä ohje suoraan 1920-luvulta!

Värjäysohjeita
Sitroonankeltaista väriä villaa ja pumpulia varten. 2 kilolle värjättävää ostetaan 75 pennillä lyijysokeria ja 75 pennillä kromihappoista kalia (dikromaattia). Lyijysokeria survotaan hienoksi ja liuotetaan kuumassa vedessä, joka sitten kaadetaan pataan ja keitetään hetkisen. Sitten upotetaan värjättävä pataan ja saa kiehua noin 15 minuuttia, jonka jälkeen se nostetaan padasta. . - Kromihappoinen kali on sillä aikaa hienonnettu ja liuotettu kiehuvassa vedessä; liuos kaadetaan edelliseen liuokseen ja keitetään. Värjättävä pannaan nyt väriseokseen ja keitetään 15 minuuttia, nostetaan padasta, huuhdotaan ja kuivataan.


 Otsikoita samasta lehdestä:
Vanhasta ryijyteollisuudestamme
Valtion määrärahat kotiteollisuuden hyväksi
Toimia täytetty

Käsiteollisuus, n:o 6 / 1923



2 kommenttia:

Magedin kirjoitti...

Jes, käypä resepti, ei muuta kuin sitroonankeltaista kehiin! Hyvä kalenteri tänäkin vuonna!

Unknown kirjoitti...

Ihana tuo värjäysresepti :)